Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Petitie voor behoud van de pont Nieuwer ter Aa

De Fietsersbond, Wandelnet, Te Voet, Vrienden van de Voetveren, Landelijk Fietsplatform en Actiecomité “Laat ons niet zwemmen” voeren gezamenlijk actie tegen de opheffing van de pont over het Amsterdam-Rijnkanaal door Rijkswaterstaat.

Handtekeningenactie

Ze zijn een petitie gestart om minister Mark Harbers op andere gedachten te brengen. “Met hun handtekening laten de fietsers en wandelaars uit de hele regio zien dat ze hartstikke boos zijn over de plannen van Rijkswaterstaat.” aldus Alexander Sterk van de Dorpsraad Nieuwer ter Aa

Pontje van groot belang

Het pontje is van groot belang voor inwoners van Nieuwer ter Aa, omdat in het dorp zelf bijna geen voorzieningen zijn. Maar het ook belangrijk voor de hele regio. Zo wordt de pont gebruikt door leerlingen die in Breukelen op school zitten, door ouderen en gezinnen voor werk, winkels, sport en zorg en door talloze recreatieve fietsers en wandelaars.

Onterechte bezuiniging

De pont vaart sinds 1888(!) over het kanaal en de overtocht is gratis. Rijkswaterstaat geeft als reden voor de opheffing dat de overtocht onveilig is, maar dat geloven de organisaties niet. Het lijkt eerder om een bezuiniging te gaan.
Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat liet in antwoord op Kamervragen helaas weten de opvatting van Rijkswaterstaat te delen. Hij ziet geen probleem in het omlopen en omfietsen en vindt dat de gemeente maar zelf moet betalen wanneer er een fietsbrug als alternatief is gewenst.
Het opheffen van de pont betekent voor velen een kilometerslange omweg via een onveilige route. “Als de pont echt niet behouden kan blijven, dan moet Rijkswaterstaat zorgen voor een veilig en aantrekkelijk alternatief op deze plek.” aldus Niels, een scholier, die dagelijks gebruik maakt van de pont om naar zijn school in Breukelen te gaan.

Digitaal tekenen petitie

Iedereen kan de petitie tekenen via de website www.laatonsnietzwemmen.nl

 

Via deze QR code kan de handtekeningenactie voor het behoud van de pond worden getekend.

 

Jaargang 3 | nummer 8 | april 2024

Laatste nieuws