Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Wat gaan we doen deze zomer? Uit-tips

LoenensNieuws denkt natuurlijk aan de mensen die (een deel van) de zomervakantie thuis blijven. We speuren de omgeving af naar leuke dingen om hier in de omgeving te doen: van exposities in een museum tot een bezoek aan een fort én zwemmen.

Sluijters en de modernen. Collectie Nardinc in museum Singer Laren

De Collectie Nardinc was de privékunstcollectie van Jaap en Els Blokker. Inderdaad van de Blokker winkels. Els heeft de collectie in 2018 geschonken aan Museum Singer Laren. De indrukwekkende kunstverzameling bestaat uit ruim veertig kunstwerken van de Nederlandse schilder Jan Sluijters (1881 – 1957) en meer dan zeventig werken van moderne tijdgenoten. Singer Laren viert deze bijzondere schenking met de tentoonstelling ‘Sluijters en de modernen. Collectie Nardinc.’
De website van het museum roemt: “Het werk van Sluijters loopt als een rode draad door de tentoonstelling en schittert in de vijf thematische zalen tussen dat van andere Nederlandse modernisten. Er is een verscheidenheid aan uitbundige voorstellingen te zien, die zijn geschilderd vanuit het gevoel, met felle kleuren en losse penseeltoetsen, waar het schilderplezier van de doeken afspat. Kom genieten van de stralende luministische landschappen, fleurige bloemenpracht, swingende danseressen en krachtige portretten in de nieuwe Nardinczalen die voor het eerst hun deuren openen.”
De expositie loopt heden tot en met 28 augustus 2022.
Open: dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00u
Adres: Oude Drift 1 in Laren. Tel. nr. +31 (0)35 – 539 39 33 en zie ook: www.singerlaren.nl

Tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672 – 1673. Restanten van het Rampjaar in het archief’

Op woensdag 6 juli 2022 opent burgemeester van De Bilt Sjoerd Potters de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673, Restanten van het Rampjaar in het archief’. De tentoonstelling is vanaf 7 juli 2022 in het regionaal archief RHCVV in Breukelen te bezoeken. In de interactieve tentoonstelling is een selectie van bijzondere zeventiende-eeuwse documenten, brieven, verslagen, prenten en boeken te zien. Zij geven een goed beeld van het Rampjaar en de gevolgen voor onze regio. In de zomerperiode organiseert het RHCVV voor alle leeftijdsgroepen diverse activiteiten rond de tentoonstelling, zoals een workshop paleografie (oud schrift lezen), een koffielezing, rondleidingen en kinderworkshops.

Het Rampjaar 1672-1673 in de regio
In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat de Engelsen, Fransen en de bisschoppen van Keulen en Münster gezamenlijk de Republiek, het huidige Nederland, aanvielen. Doordat de Oude Hollandse Waterlinie de opmars van de Franse troepen tegenhield, was de Vechtstreek ruim een jaar lang het frontgebied van de Staatse soldaten van de Republiek en de Franse troepen. Door de vele verwoestingen en plunderingen is het jaar 1672 de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar. De Vechtstreek heeft zwaar geleden onder de Franse soldaten. Dorpen als Abcoude, Nigtevecht en Waverveen werden voor een groot deel met de grond gelijkgemaakt. Ook de aanwezigheid van het Staatse leger, onder leiding van Stadhouder Willem III in onder meer Weesp, had grote invloed op het dagelijks leven van de mensen.

Interactieve tentoonstelling en doe-hoek
Het is moeilijk voor te stellen hoe het gebied ten tijde van het Rampjaar eruit moet hebben gezien en welke invloed de Oude Hollandse Waterline had op de omgeving en het dagelijks leven. In de expositieruimte is daarom een grote kaart van de regio aanwezig waarop bezoekers aan de hand van opdrachten en met behulp van magneten stap voor de stap de gebeurtenissen in kaart brengen. Ook kunnen bezoekers, groot en klein, zelf op onderzoek gaan in onder andere de A0-ladekasten. Bij de leestafel zijn de meest recente publicaties (uit 2022) over het Rampjaar in te zien.

Zomeractiviteiten
In de zomervakantie wordt er iedere week een activiteit rond de tentoonstelling georganiseerd. Deze activiteiten zijn voor alle leeftijden, zoals een koffielezing over het Rampjaar, workshop paleografie (het lezen van 17e-eeuws schrift) of een workshop waarin kinderen hun eigen cartoon herdrukken. Kijk voor het volledige programma op www.rhcvechtenvenen.nl. De activiteiten zijn gratis maar aanmelden is verplicht.

Praktische informatie
De tentoonstelling is van 7 juli 2022 t/m 31 maart 2023 maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur te bezoeken in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6E, Breukelen. Vrij toegankelijk. In de zomervakantie is de tentoonstelling ook zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te bezoeken.

Muzikaal theater Het Rampjaar bij kasteel Nyenrode

Hetzelfde rampjaar 1672 dat dood en verderf zaaide in de Vechtstreek, is voor theatergroep Maarssen ’32 een goede gelegenheid om haar 90e verjaardag in te luiden. De voorstelling vindt plaats op kasteel Nyenrode in Breukelen. Er zijn 8 voorstellingen gepland, de laatste vier op 2 en 3 juli 2022.

Muzikale voorstelling Het Rampjaar
Wat een rotjaar. Nee, maar écht. Heel veel meer kon er niet fout gaan in 1672. Totale chaos. Het Rampjaar is het jaar waarin de Fransen onder leiding van de Zonnekoning ons land binnenvallen. Paniek, dood en plundering razen door het oostelijk deel van ons kikkerlandje. Het is kantje boord of we hadden nu allemaal Frans gesproken. En het zijn geen lieverdjes, deze gepoederde heren uit Versailles.
Deze beeldende en muzikale theatervoorstelling neemt je mee in de geschiedenis van Nederland. Na de gouden eeuw volgden inktzwarte bladzijden, met helaas veel paralellen met de politieke en militaire spanningen in het hier en nu.
Theatergroep Maarssen ’32 speelt dit unieke verhaal over het rampjaar op het prachtige landgoed Nyenrode in Breukelen. Een historische plek aan de Vecht, die in 1672 het hoofdkwartier was van de Fransen en bij hun vertrek door brand werd verwoest. En dat is niet het enige wat Nyenrode is overkomen…

Meer informatie en reserveren
Op de website www.maarssen32.nl vind je meer informatie over het evenement. Hier kun je ook je kaartje reserveren.

Fort Nieuwersluis

Dit is dan niet een aankondiging van een tentoonstelling of voorstelling, maar gewoon een heerlijke plek om er even helemaal uit te zijn. Dat is Fort Nieuwersluis aan de Rijkstraatweg tussen Loenen aan de Vecht en Breukelen. Je kunt er allereerst leuk rondwandelen op het terrein van het fort. Fort Nieuwersluis is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met onder meer 45 forten in totaal. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is UNESCO werelderfgoed en het grootste Rijksmonument van Nederland.

Patrick Riet runt er met zijn team de Kazernekeuken, waar goede koffie wordt geserveerd met huisgebakken taarten. En nog veel meer. Er is ook een groot terras met picknick tafels.

Waar: Rijksstraatweg 7B in Nieuwersluis.

Tip: ga er wandelend heen over het jaagpad langs de Vecht.

Open: woensdag tot en met vrijdag van 10.00 – 16.00u
Zondag van 10.00 – 17.00u.

Zwemmen in en bij Loenen

De zomer is natuurlijk ook een tijd van zwemmen en plonsen. Dat kan in en rond Loenen bijna overal, maar houdt wel de waterkwaliteit in de gaten (zie www.zwemwater.nl) en of er een plaatselijk verbod geldt, zoals bij bruggen, sluizen en aanmeerplaatsen.

Ook plaatst het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht op bepaalde plekken verbodsborden. Zo’n bord staat bijvoorbeeld bij de aanlegkade langs het jaagpad bij de Cronenburgherlaan. Dat was een populaire plek, maar het Waterschap vond het onverantwoord druk geworden. In verband met de herontwikkeling van recreatiepark Mijnden naar luxe vakantiewoningen is het zwemstrandje daar gesloten (en het luchtkussen weggehaald).

Er blijft natuurlijk genoeg over. Zwemmen in de Vecht bij Molen de Hoop is doorgaans een goede mogelijkheid. En bekend bij vele Loenenaren is ook het prachtige natuurbad Zwemlust (Zandpad 15 in Nieuwersluis, www.zwemlust.nl). Op fietsafstand net voorbij de Driesprong in Loosdrecht bevindt zich het gezellige Vuntusstrand (Vuntuslaan, Loosdrecht) met Sam’s er vlak naast voor lekker ijs. Iets verderop aan de Nieuweweg in Breukeleveen is Zwemstrand de Strook (meer strook dan strand). En op de Loosdrechtse Plassen zelf zijn nog twee eilanden met zwemstranden: Markus Pos en de Meent, de laatste heeft ook een snackbar.

Jaargang 3 | nummer 9 | mei 2024

Laatste nieuws