Molen de Hoop
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Nieuwe wieken nodig voor korenmolen De Hoop

Nieuwe wieken nodig voor korenmolen De Hoop

Is het u al opgevallen dat de wieken van de molen niet meer draaien? Hoog tijd dus om polshoogte te nemen. Op een schitterende zomeravond heten twee mannen me vriendelijk welkom: Molenaar Dick Vierbergen en penningmeester Henk van de Graaf van Stichting Molen De Hoop, tevens gids.

Geschiedenis

We weten zeker dat er al in 1650 een korenmolen op de plek van de huidige molen stond. Deze verdween en de tweede molen (van hout) vloog in 1900 in brand. Er waren inmiddels al meelfabrieken, maar er werd toch besloten om de molen weer op te bouwen. Op het bord boven de deur zien we dat deze molen er in 1901 stond. In tegenstelling tot de voorgaande molen werd deze helemaal van steen opgebouwd.
Van 1901 tot 1949 heeft deze molen commercieel gedraaid. Er konden zo’n 5.000 mensen brood eten van het gemalen meel. Helaas kwam er verval; de wieken raakten eraf, de stelling ging weg en de molenstenen gingen naar elders. Op oude foto’s is te zien, dat er een stoommachine stond op de begane grond. Naast de molen stond destijds ook een grote schoorsteen. Op windstille dagen kon er dan toch gemalen worden.
In 2000 heeft het Utrechts Landschap de molen overgenomen en is begonnen met de restauratie. In 2007 was korenmolen De Hoop weer in volle glorie terug. Er kwamen vrijwilligers en de molen ging weer draaien. Omdat er een balkon loopt aan de buitenkant hebben we het over een stellingmolen.
Stichting

De Stichting Molen De Hoop heeft wel 25 vrijwilligers en uiteraard een bestuur. Er zijn 40 donateurs die de molen steunen. Voor een feest is de molen te huur via deze stichting. Er kan dan ook genoten worden van een rondleiding. Daarnaast is er achter de molen een uniek plekje: aan de Vecht ligt een klein terras!
De winkel in de molen verkoopt onder andere meel. Ook in de plaatselijke Jumbo wordt dit meel verkocht. Bakker Jeroen in Hilversum bakt met het meel ambachtelijk brood en Voedselcollectief Breukelen en Amsterdam en ‘Localfoodworks Ons Eten Hilversum’ bestellen regelmatig meel en bloem voor hun klanten.
De oplettende lezer zal denken: hoe kom je aan meel als de molen niet draait? Dat gaat zo, vertelt Dick, met een maalkoppel, aangedreven door een motor, die op de tweede zolder staat; je geeft een druk op een knop en het werkt. Maar dat is natuurlijk niet wat een molenaar wil. Het spel tussen molen, wind en wieken is niet te vergelijken met machinaal malen.
De opbrengt van het meel en de andere producten in de molen is voor het Utrechts Landschap. Stichting Utrechtse Molens is onderdeel van het Utrechts Landschap, de eigenaar van de Loenense molen. Bij het Utrechts Landschap werken zo’n 40 medewerkers. Daarnaast zijn er nog zo’n 700 vrijwilligers.

Activiteiten

Elke zaterdag is de molen open. In de ochtend zijn er twee medewerkers, ’s middags komen er twee anderen voor in de plaats. Er is een gids die gratis rondleidingen geeft. Ook zijn er nog 2 klusjesmannen die erg veel werk verzetten; zij hebben voor hun verdiensten in 2020 de vrijwilligersprijs van de Gemeente Stichtse Vecht gekregen. Dus de 25 vrijwilligers worden volop ingezet. Dick is de molenaar, daarvan zijn er in het totaal vier.

Crowdfunding

Zoals gezegd: de molen draait niet meer. Dit is uit veiligheidsoverwegingen, omdat de lasnaden in de wieken niet meer voldoen aan de huidige eisen. Een eventuele breuk met alle gevolgen van dien moet voorkomen worden. Vervanging van het gehele wiekenkruis is de enige oplossing. Dit geeft de beste zekerheid en biedt een garantie voor tientallen jaren.
De vervanging van een wiekenkruis kost ongeveer € 100.000. Utrechts Landschap heeft een instantie gevonden die zich voor de betaling van de helft daarvan garant heeft gesteld. Voor de overige € 50.000 moet zelf gezorgd worden.
Daarom dit verzoek vanuit de stichting: maak als inwoner van Loenen aan de Vecht en omgeving een gebaar. Stichting Molen De Hoop kan uw hulp goed gebruiken en hoopt dat u wilt meehelpen om de molen weer draaiend te krijgen. Een regelmatig draaiende molen is voor de sfeer en het dorpsgezicht een hele mooie invulling.

Donatie

De stichting hoopt de molen dan volgend jaar weer in volle glorie te laten draaien. Wat is er mooier dan een bijdrage te hebben geleverd voor het in stand houden van zo’n mooi monument! U kunt uw bijdrage overmaken ten name van Stichting Molen De Hoop: NL 07 RABO 03 36 96 29 91.

Hannie Boerema

Jaargang 3 | nummer 9 | mei 2024

Laatste nieuws