Films die nergens draaien
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Films die nergens draaien

Films die nergens draaien
een jeugdboek van Yorick Goldewijk

Van 5 tot 16 oktober 2022 is het Kinderboekenweek. Om dit te vieren wil ik het jeugdboek Films die nergens draaien bespreken. Ik vind het een bijzonder boek: het is een spannend verhaal, er gebeuren geheimzinnige dingen en je krijgt pas later door wat dat met het leven van hoofdpersoon Cato te maken heeft. Het is zo’n boek dat je zo snel mogelijk wilt uitlezen!

Cato is een stoer meisje van 12 jaar. Ze is niet bang uitgevallen, houdt van kungfu films en is vaak brutaal tegen haar vader. Cato heeft alleen hem nog, want haar moeder stierf bij haar geboorte. Dit is een groot gemis, dat door het hele boek speelt. Haar vader Harold leeft sindsdien als een kamerplant. Hij praat nooit echt met Cato en al helemaal niet over haar moeder. Dat maakt haar verdrietig en vooral heel boos. Ze weet niet hoe ze hier anders mee om moet gaan.

Ze is een dwarse, grappige puber, eigenlijk een heel leuk meisje. Toch lijkt niemand dat te zien. Cato weet dat de kinderen op school haar een beetje raar vinden. Maar dat vindt ze wel best. “Ze wilde graag raar gevonden worden. Raar zijn was iets dat meer mensen zouden moeten willen. Raar zijn had een veel te slechte naam.“
Ik vind het leuk als je dit leest in een verhaal. Het wijst je erop hoeveel we doen om te zijn zoals anderen. Maar wat geeft het als iemand anders wil zijn? Cato is eigenwijs, maar ook heel dapper. De scène waarin ze opkomt voor haar meester en naar het huis gaat van de pestkop van de klas is glorieus.

Dan vindt ze op de piano thuis een visitekaartje waarop staat: “Mevrouw Kano’s bioscoop van films die nergens draaien, maar die je altijd al had willen zien”. Dit wekt Cato’s nieuwsgierigheid.
Ze gaat op zoek en vindt mevrouw Kano in een oude verlaten bioscoop. Mevrouw Kano is een tikkeltje vreemd, maar het klikt tussen hen. Cato voelt zelfs iets bekends. Ze mag komen helpen en vindt het heel spannend, want wat gebeurt er in die bioscoop? Zo rijzen er meer vragen. Wie is die mevrouw Kano eigenlijk? En wat komt buurvrouw Cornelia stiekem doen in de bioscoop?

Na een tijdje komt Cato erachter dat mevrouw Kano een tijdreismachine heeft. Als Cato met haar mee op reis mag begint er een avontuur, waarin ze veel over zichzelf te weten komt en vriendschap sluit met Dikkie, een jongen van haar eigen leeftijd.

Het verhaal van Cato zal veel kinderen, maar zeker ook ouders, in hun hart raken. De geheimzinnige sfeer, de leuke personages en een mooie diepere boodschap maken dit boek tot een echte aanrader voor jeugd vanaf 10 jaar. Het kreeg dit jaar de Zilveren Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van het jaar.

Marieke Bakker-Hoogesteger

Jaargang 3 | nummer 8 | april 2024

Laatste nieuws