Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Landwinkel Drogenbroek

Landwinkel Drogenbroek

De Landwinkel Drogenbroek is bij velen in Loenen aan de Vecht en omgeving wel bekend. Onder de bedrijfsnaam ‘Boer Erik’ gaan er waarschijnlijk meer belletjes rinkelen. Wat eerst een ‘gewone’ boerderij was, is nu de enige fruitteler in de Stichtse Vecht. Het leek mij interessant en leuk om een blik achter de schermen te werpen en om te begrijpen hoe dit alles is ontstaan.

Van Drogenbroek naar Boer Erik

In 1980 kwam het gezin Drogenbroek zich vestigen in Loenen aan de Vecht aan de Oostkanaaldijk nummer 11. In 2008 is de winkel uitgebreid met een landwinkelconcept en verplaatst van winkel aan huis naar de huidige locatie. Dit betekent dat er vooral lokale producten worden verkocht. De keuze van de producten wordt zelf gedaan en hierbij wordt er goed gekeken naar de kwaliteit en het verhaal achter de producten. Ook wordt rekening gehouden met de wensen van klanten. In 2010 nam Erik Drogenbroek het bedrijf over met zijn vrouw Sonja en ze beschikte toentertijd over een mooie boomgaard en een opbergschuur met koeling. In 2014 is het label Boer Erik gelanceerd.

Lokaal en internationaal personeel

In de eerste jaren werkte er tijdens de oogst veel mensen uit de omgeving bij Boer Erik. Er kwamen veel huisvrouwen en gepensioneerden bij ze werken. Terugkijkend was dit een ontzettend gezellige tijd voor Erik en Sonja. Voor het personeel, van wie sommigen deels eigenlijk buiten de arbeidsmarkt vielen, was het een mooie plek om elkaar te zien en bij te praten onder het werk. Aan het einde van het seizoen was er naast het zaaltje in de kerk altijd een ‘plukkersavond’. Iedereen kwam dan samen op de gezellige feestavond. Er werd altijd naar uitgekeken en de medewerkers werden bedankt voor hun medewerking. Veel mensen, onder wie zeker ook Sonja en Erik zelf, hebben hier nog warme herinneringen aan.
In de ontwikkeling van het bedrijf is er in het personeel wel veel veranderd. Op dit moment zijn er veel Bulgaarse en Poolse oogstmedewerkers. Dat werkt goed, alleen is het communiceren soms lastig want men kan elkaar soms slecht begrijpen, zeker als er grapjes gemaakt worden. Maar dat is ook het enige echt lastige punt. Verder loopt het bedrijf goed door deze hardwerkende mensen.

Innovatie en duurzaamheid

Door innovatie en groei is de winkel nu groter met meer diversiteit in producten, duurzaamheid is meegenomen door met zonnepanelen de koelcellen aan te sturen en het verwarmen van de hallen gaat doormiddel van afvalhout in houtkachels. Zo wordt meegeholpen aan een duurzame wereld. Er wordt volop meegedacht over het klimaat en zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. Een leuk weetje is dat zoon Daan bezig is met een opleiding voor imker en dat er in de toekomst ook honing op het schap komt van de bijen uit eigen boomgaard. Dit wordt voorjaarshoning en fruithoning. Dochter Lisa helpt ook graag mee in de werkzaamheden. Samen als gezin wordt er dus veel samengewerkt en nagedacht over toekomstplannen.
Zo zijn er slaapgelegenheden voor de medewerkers gebouwd. En er zijn nu vakantiehuisjes bij gebouwd: de Appelhoeve logies. En er is ook een fruitautomaat geplaatst waar men terecht kan voor fruit, sap, eieren etc., zelfs na sluitingstijd tot 20.00 uur.

Verbinden

Boer Erik organiseert ook evenementen om mensen te verbinden. Eén keer per jaar is er het oogstfeest voor de medewerkers. Niet vergeten is de traditionele ‘plukdag’ waarbij mensen -en vooral gezinnen- appeltjes komen plukken.
Dit jaar al komt er wel een alternatief voor de plukdag. Op 8 oktober 2022 is er van 9.00 tot 16.00 uur zelf appels en peren uit bakken rapen voor € 1,- per kilo.
Familie Drogenbroek bedankt voor het mooie gesprek en veel succes in de toekomst.

Ilse van Rooijen

Jaargang 3 | nummer 9 | mei 2024

Laatste nieuws