Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Padel op De Heul, Een unieke samenwerking

Na maandenlange voorbereidingen kan het eindelijk openbaar worden gemaakt. Er komen vier padelbanen op De Heul. De oplevering staat gepland voor eind april 2023. Het is een unieke samenwerking tussen de Loenense MHC (LMHC) en de LTC Loenen.

Ik ging erover in gesprek met Olivier Langendijk, voorzitter van de LMHC en Bert van Wijk voorzitter van de LTC Loenen.

Een padelvereniging voor tennissers en hockeyers, hoe is dat zo gekomen?

Olivier: “Twee jaar geleden kreeg ik als kersverse voorzitter de sleutels van het hockeyclubhuis. Nog geen week later kon ik het clubhuis sluiten vanwege Corona. Het was een tijd van draaiboeken maken, aanpassen en creatief zijn. Contactsport was verboden, de velden bleven leeg en wanneer we weer konden spelen was ongewis. Iemand opperde; ‘waarom maken we niet padelbanen op veld 2? Zo kunnen onze leden toch blijven sporten en veld 2 is hoognodig aan vervanging toe.’ Omdat er geen wedstrijden en trainingen waren, hadden we tijd over en we hebben een (voorlopige) vergunning aangevraagd.”

Bert: “Ik nam anderhalf jaar geleden het voorzitterschap over van Nancy Pasman. Zij heeft haar handen vol gehad aan het professionaliseren van de tennisclub en het geregel rondom Corona. Ik kwam in een gespreid bedje terecht. Mijn hoogste prioriteit was het zo snel mogelijk realiseren van padelbanen voor de tennisclub. Padel heeft in de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. En bij veel tennisclubs liggen er al banen. Toen ik erachter kwam dat de LMHC een vergunning had aangevraagd, viel ik van mijn stoel van verbazing. Want wat heeft hockey in hemelsnaam met padel te maken? Dat was wel een beetje een ding …”

Hoe zijn jullie tot een werkbare samenwerking gekomen?

Bert: “We hebben nu een goede basis. Maar de eerste gesprekken liepen niet al te soepel. Er heersten achterdocht en angst voor commerciële belangen. Als tennisclub willen we padel op een laagdrempelige manier toegankelijk maken voor onze leden.”

Olivier: “Wij willen dat ook; padel toegankelijk maken voor onze leden. Veel van onze leden spelen naast hockey, tennis. Dus er zal animo zijn. Bovendien is het een prima bestemming voor een hockeyveld dat we op dit moment niet gebruiken. We draaien het veld een kwartslag voor de padelbanen, zodat we, mocht dit in de toekomst gewenst zijn, naast de padelbanen een nieuw hockeyveld kunnen maken.”

Bert: “De padelcompetitie is in handen van de KNLTB (de landelijke tennisbond) waar LTC Loenen aan verbonden is. We hadden ook onze eigen koers kunnen varen. Maar het is niet ‘de hockey tegen de tennis’. Veel mensen zijn bij beide clubs lid. En we zijn elkaars buren. We hebben daarom de ego’s gelaten en in openheid gekeken naar de mogelijkheden om samen op korte termijn padelbanen te realiseren.”

Het lijkt mij een enorme klus, hoe organiseer je zoiets?

Olivier: “Er komt inderdaad ontzettend veel bij kijken. Marc Stubbé heeft als lid van de tennis en de hockeyclub een grote en verbindende rol op zich genomen. Hij doet dit zeer goed. Verder is er een groep bekwame vrijwilligers van beide clubs die zich bezighoudt met het bouwproces, de financiën, de vergunningen en de inrichting van de nieuwe padelvereniging. We zijn ontzettend blij met hen.”

Bert: “Er komt een vereniging zonder winstoogmerk. De leden van beide clubs kunnen straks tegen een schappelijk tarief lid worden. Mochten er dan nog uren overblijven, kunnen mensen die geen lid zijn een baan huren via een strippenkaart bijvoorbeeld. Hoe dat precies eruit komt te zien, moeten we nog verder uitwerken en bespreken met de achterban. De KNLTB is in elk geval zeer enthousiast over de plannen en heeft haar medewerking toegezegd. We zijn de eerste padelvereniging in Nederland die is ontstaan uit een samenwerking tussen een hockeyclub en een tennisclub.”

Olivier: “Niet alleen de KNLTB is enthousiast. Ook de wethouder met sport in haar takenpakket, Karin van Vliet verwelkomt de plannen. De Heul heeft een zeer belangrijke functie voor Loenen en omgeving. Met de padelbanen krijgt De Heul weer een nieuwe impuls. Haar advies was om rekening te houden met de omgeving en omwonenden en deze te betrekken bij de plannen. Dat nemen we ter harte.”

Padelbanen geven weleens geluidsoverlast, hoe gaan jullie daarmee om?

Bert: “We hebben het GeluidBuro opdracht gegeven om een locatie specifiek akoestisch onderzoek te doen. Dit onderzoek is net afgerond en we organiseren een inloopavond voor bewoners en geïnteresseerden om de resultaten te delen.”
Olivier: “Het voordeel van De Heul is dat het buiten ligt, relatief ver van de bebouwde kom. Het maakt nogal een verschil of je in een woonwijk zit of een stuk daarbuiten. Wij hoeven niet extra vroeg de lichten uit te doen, of bij een feestje de muziek uit. Dat is heel fijn.”

Smaakt de samenwerking naar meer?

Bert: “De Heul is het sportieve centrum van Loenen en omgeving. Dat iedereen daar van sport kan genieten is een gedeeld belang. Wie weet, komt er in de verre toekomst een omnivereniging. Wij denken dat de padelbanen in elk geval een waardevolle toevoeging zijn voor De Heul.”

Olivier: “Ik sluit mij daar helemaal bij aan. Of je nu komt voor de tennis, voetbal, hockey, een rondje joggen, bootcamp of wandelen, iedereen beleeft plezier aan De Heul. Met de komst van de padelbanen wordt het weer wat verder opgefrist. Overigens heeft de gemeente nu meer aandacht voor verlichting en paden op De Heul, en dat juich ik toe. Want De Heul is een plek om te koesteren.”

En met deze mooie woorden van Bert en Olivier sluiten we het interview af. Loenens Nieuws wenst hen veel succes met de padelbanen en het voorzitterschap.

Houd het Loenens Nieuws in de gaten om op de hoogte te blijven of kijk op de website van de LMHC en de LTC Loenen.

Jaargang 3 | nummer 11 | juli 2024

Laatste nieuws