Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

De voedselbank

De voedselbank is voor steeds meer mensen onmisbaar. In de Stichtse Vecht zijn er ruim 120 gezinnen die zonder voedselbank niet tot nauwelijks kunnen eten. Het aantal blijft groeien. Gelukkig hoeft er niemand meer honger te lijden. Voedsel is een van de dagelijkse levensbehoeften en zorgt voor een goede gezondheid. De mensen die aan verschillende eisen moeten voldoen, komen van alle lagen van de bevolking. Het zijn gezinnen, ouderen, chronisch zieken, gescheiden mensen, vluchtelingen, alleenstaanden, mensen met schulden etc.

De 130 vrijwilligers van de voedselbank bieden privacy voor mensen die anoniem willen blijven. Sommigen bezoeken de voedselbank ter overbrugging van een moeilijke periode, anderen jaren achtereen omdat er (nog) geen lichtpuntje is dat hun leven verandert. Op dit moment helpt de voedselbank in Nederland 120.000 mensen, de oorzaken zijn mede de hoge energiekosten en de inflatie. In de coronatijd vroegen er veel zzp-‘ers hulp bij de voedselbank maar deze groep kon gelukkig daarna de draad weer oppakken. Omdat veel mensen zich schamen om naar de voedselbank te gaan, leven er ook mensen in stille armoede. Nog steeds hebben veel mensen een negatief gevoel over de voedselbank.

Volgens veel mensen is het een schandvlek op de beschaving. De PvdA had in 2006 in haar verkiezingsprogramma als doelstelling “’Over vier jaar bestaat er geen voedselbank meer’.” Het tegendeel is helaas waar in 2008 was de behoefte zo groot dat er met lokale initiatieven een landelijk organisatie werd opgericht: Stichting Voedselbanken Nederland. In Maarssen, in de oude openbare Margrietschool worden de levensmiddelen in pakketten verdeeld. Iedere vrijdagmiddag halen de mensen hun pakket ( voor 1 week levensmiddelen) op in Loenen en Breukelen. Behalve levensmiddelen krijgen zij ook toiletartikelen en maandverband en tampons in het pakket. Zonder deze producten zijn veel vrouwen geïsoleerd en blijven ze thuis, terwijl ze beter kunnen werken en/of naar school gaan om onder de mensen te komen.

Mede door een initiatief van sportschool curves is er een actie opgezet om toiletartikelen en maandverband en tampons te verzamelen. Ook het armoedefonds ondersteund dit initiatief. Dankzij donaties en particuliere initiatieven kan de voedselbank mensen helpen. Verschillende winkeliers leveren wekelijks producten aan die chauffeurs ophalen. Er zijn ook acties in winkels, zoals statiegeld schenken aan de voedselbank en/of scholen en winkeliers die producten verzamelen, zoals in oktober, “ ’de maand van de voedselbank” ‘. Oktober is de drukste maand van het jaar. Verschillende liefdadigheidsinstellingen geven donaties, zoals, kerken, “De Ronde Tafel”, “de Lions” en “De Rotary”. Ook plukken vrijwilligers bij een fruitteler fruit en krijgen ze uitbetaald met aardappelen, appels en peren, wat een welkome gezonde aanvulling betekent.

Er zijn ook veel particuliere initiatieven, zoals de kerstpakketten die verzameld worden voor de feestdagen door Larissa van den Berg. Dit is ook van toepassing in Breukelen en Maarssen. Dat is natuurlijk geweldig. Bij een rondleiding bij de Voedselbank Stichtse Vecht en een blik achter de schermen is te zien dat alles tot in de puntjes is geregeld en de voedselveiligheid nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Met vijf koel/vriesinstallaties blijven verse producten koel en ingevroren, een magazijn waar houdbare producten in kratten netjes geordend. Verse groente, vlees en fruit worden op de uitgifte-dag in de pakketten gedaan. Toiletartikelen zijn netjes geordend en opgeslagen.  Er zijn er ook koekjes, chips en snoepjes en is er een afdeling met brood. Een goed georganiseerd en net verzorgd systeem. Sinds kort is er een experiment met een winkelconcept in Maarssen. Daarbij stellen de mensen zelf een pakket samen, afgestemd op de samenstelling van het gezin. Ook probeert men rekening te houden met religie zoals het eten van halal vlees, vega, vegetarisch. Dit is helaas niet altijd mogelijk omdat de voedselbank niet vaak aan deze producten kan komen. Leuk om te weten is dat vrijwilligster Aartje Roetman na 10 jaar bij de voedselbank te hebben gewerkt tot vrijwilligster van het jaar 2022 is benoemd. Gefeliciteerd daarmee.

Op mijn vraag of ze nog wensen hebben voor de toekomst was het antwoord: “We hopen dat de voedselbank in de toekomst niet meer nodig is. We hopen een grotere definitieve ruimte te krijgen van de gemeente, want de school staat op de lijst om gesloopt te worden. We hopen dat er hulpmiddelen komen om de vrijwilligers wat te kunnen ontlasten met tillen. Er werken relatief veel ouderen waar we zuinig op moeten zijn qua gezondheid. Dus een pompwagen en/of heftruckje zou ideaal zijn.”

Wie weet komen deze wensen in vervulling komend jaar. Ik wens iedereen van de voedselbank veel succes met het goede werk.

 

Jaargang 3 | nummer 8 | april 2024

Laatste nieuws