Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Schapen knippen

Let op! I.v.m. de verwachte warmte is het Schapen knippen van 10:00 tot 11:30

Op 10 juni 2023 worden de Drentse Heideschapen op Landgoed Vrederijk geknipt. Het Drents Heideschaap is een relatief klein schaap dat nog dicht bij de natuur staat. Het heeft weinig zorg nodig en kent een hoge mate van zelfredzaamheid. Met haar vaste verzorger bouwt het doorgaans een vertrouwelijke band op. Die band is bij deze kudde heel hecht met verzorgers Gijsbert, Gerjanne en niet te vergeten hun dochters. Zij kunnen veel vertellen over hun schapen. Let maar eens op dat de beide meisjes de namen en bijzonderheden feilloos weten!

U bent van harte welkom om dit evenement bij te wonen vanaf ongeveer 10:00 uur tot maximaal 13:00 uur (i.v.m. de verwachte warmte tot 11:30). Let erop om geen honden mee te brengen het terrein op. Dit levert veel stress op bij de schapen. Het hek bij Oud Over 4 A staat deze dag open om naar binnen te lopen. Volg het pad en verderop aan de linkerkant is het schapen knippen. Waarschijnlijk kunt u het blaten al horen.

Er is genoeg te doen op Vrederijk deze dag: er zal iemand wol spinnen en er wordt verteld over het vilten van de vachten en het knippen zelf is natuurlijk te zien. Dit kan alleen bij goed weer dus houd bij vochtige weersverwachting de site in de gaten: www.vrederijk.nl

De wollen vacht bestaat uit drie soorten vezels: de kortfijne onderwol, de lange harige vezel en de zogenaamde kemp (= dikke holle vezel). De vacht is vrij lang, sluik en afhangend. De wolopbrengst is 1 tot 2 kg per dier.

Gerjanne geeft bij het Cursusproject Loenen ook een cursus in vachtvilten. Zie het cursusboekje (augustus) voor verdere info.

Hannie Boerema

Jaargang 3 | nummer 8 | april 2024

Laatste nieuws