afbeeldng: gooizaken.nl
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Golf en Loenen aan de Vecht

Golf en Loenen aan de Vecht

Over de historie van de oude dorpen langs de Vecht wordt – terecht – veel gepubliceerd. Daarom is het best opvallend dat Loenen aan de Vecht zich niet veel nadrukkelijker manifesteert als de bakermat van de golfsport. Een sport die tientallen miljoenen dezer dager over de hele wereld spelen.

Het verhaal wil dat het spelen van een bal met een kromme stok, ‘colf’, in 1297 voor het eerst plaatsvond in de smalle straatjes rond het toenmalige kasteel Kronenburg. Weliswaar met een droeve aanleiding en lugubere nasleep, de moord op graaf Floris V en de terechtstelling van diens moordenaar. Zelfs in het British Museum of Golf in het Schotse St Andrews, waar eeuwen later het modern golf tot ontwikkeling is ge­komen, is te zien dat in Holland al in de vroege middeleeuwen ‘colf’ werd gespeeld. Het spel zou door Hollandse vissers aan de Schotse kust zijn geïntro­duceerd, waar ‘colf’ later tot ‘golf’ is verbasterd.

Het gerenommeerde golftijdschrift Golfers Magazine besteedt in het juli-nummer maar liefst zes pagina’s aan golfclub Old Course Loenen, die 15 jaar geleden werd opgericht. Op een paar honderd meter afstand van de plek, waar die allereerste partij werd gespeeld – en daarna nog eeuwenlang werd herhaald – op derde kerstdag. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de golfclub werd in 2017 zelfs op ludieke wijze aandacht besteed aan de historie van ‘colf’. Een aantal leden van de golfclub trok in historische kledij met stok en bal door het oude dorp om die allereerste partij te doen herleven. Ook als je het clubhuis van de golfclub binnenstapt, ontkom je er niet aan. Er hangt een metershoge reproductie van de ets ‘Kolfspelende jongen’ van Jan Luyken (1712) uit de collectie van het Rijksmuseum, in het clubrestaurant. Opdat het iedereen direct duidelijk moge zijn dat de geschiedenis van de golfsport in Loenen aan de Vecht ligt.

Old Course Loenen dankt zijn naam, zoals vaak wordt vermoed, niet aan de beroemde golfbaan in St Andrews, maar aan de nabijgelegen Amsterdam Old Course. Toen er – voor de zoveelste keer – sprake van was dat er op de pal naast de Johan Cruijff ArenA gele­gen golfbaan spoorrails zouden worden aangelegd, ging een aantal leden op zoek naar een nieuwe golflocatie. Zij kozen voor de plek in Loenen aan de Vecht, waar nu negen prachtige holes liggen, ontworpen door golfbaanarchitect Alan Rijks. Hij noemt het spelen op de – dikwijls – in polders gelegen golfbanen gekscherend ‘golfen op dik water’, doelend op het hoge waterpeil ten opzichte van het oorspronkelijke maaiveld. Een situatie die voor veel golfbanen in Nederland geldt. Drastische ophogingen van het weiland hebben echter gezorgd voor een prachtige golvende golfbaan, waarop met droge voeten kan worden gespeeld omgeven door een rijke fauna en flora. Een staaltje water- en grondbeheersing dat tot ver over de grens wordt geprezen.

Golf is in Nederland, volgens de cijfers van NOC*NSF, na voetbal, tennis en de hengelsport, de vierde grootste georganiseerde sport met meer dan 400.000 actieve leden. Golfclub Old Course Loenen is opgericht in 2007 en twee jaar later is aan de Rijksstraatweg de eerste golfbal geslagen. De golfclub vormt met bijna 850 leden, tussen de 8 en 92 jaar, een belangrijk onderdeel van de lokale sportgemeenschap. Ruim een derde van de leden is jonger dan 36 jaar, waarmee meteen het stoffige imago van de golfsport wordt gelogenstraft. In de vroege avonduren en in het weekeinde is de fietsenstalling vaak drukker bezet dan de parkeerplaats en na het spelen van een rondje golf treft jong en oud elkaar op het terras van het clubhuis met een uniek zicht op de schepen in het Amsterdam-Rijnkanaal, die als het ware over de golfbaan heen varen. ’Onze’ golfbaan, want Old Course Loenen is op veel manieren onlosmakelijk verbonden met ‘ons’ dorp, ‘de bakermat van colf’.

De hoofdredactie van Golfers Magazine waardeert de golfbaan met een 7,9, waarmee Old Course Loenen een zeer respectabele plaats inneemt op de ranglijst van golfbanen bij Leading Courses, dé toonaangevende website voor golfers.

Afbeelding: https://www.gooizaken.nl/golf-nieuwe-leden-bij-old-course-loenen/

Jaargang 3 | nummer 8 | april 2024

Laatste nieuws