Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Relaxen op Fort Nieuwersluis

Relaxen op Fort Nieuwersluis

De bouwers van Fort Nieuwersluis hadden natuurlijk geen benul van wat ze voor ons, anno 2023, aan het creëren waren. Ze bouwden rond 1850 een fort ter verdediging van het land, als onderdeel van de waterlinie. Als fort is het nooit van grote betekenis geweest. Nu, in de 21ste eeuw, is dat wel anders: voor het publiek is het een huiskamer, (thee)tuin, speelplaats, met lekkere koffie en thee, heerlijke taart en meer. Patrick Riet en Chantal Evers beheren De Kazernekeuken en ontvangen van woensdag tot en met zondag (behalve op zaterdag) iedereen, die uit is op een ontspannen moment, met huisgemaakte lekkernijen. Daarnaast herbergt het fort een aantal werkplekken voor creatieve ondernemers. Er is een klein museum en er zijn verschillende goed ingerichte vergaderzalen, die iedereen voor één of enkele dagdelen kan huren.

 

Een vredige plek

Op de koffie- & vergaderspot en in de tuin kun je een hele poos doorbrengen en je ontspannen. Ik had afgesproken om 10.00 uur in de morgen, dan zou het nog rustig zijn en zouden we de tijd hebben om te praten. Bij aankomst zag ik een groep van 15 vrouwen die onder leiding van een coach oefeningen deden om flexibel en fit te blijven. Ze wilden na afloop van de training koffie en thee. Ook was er al een gezin met kleine kinderen op de fiets komen aanwaaien. Ze hadden zin in drinken en taart. Toch konden we er praten. De één maakte koffie en thee, de ander sneed de taart aan en dan was er ook nog Jacco, de assistent, die de bestellingen bij de klanten kon afleveren. Bij mijn vertrek waren er al aardig wat meer klanten. Het beloofde in alle opzichten een mooie dag te worden.

 

Carrièreswitch

Chantal en Patrick zijn van huis uit geen mensen uit de horecabranche. Chantal had een bedrijf in de communicatiesfeer en Patrick was werkzaam in de sector van de financiële dienstverlening. Toen ze besloten samen door het leven te gaan en Chantal haar kantoor verhuisde naar het Fort Nieuwersluis, bleken er allerlei ontwikkelingen rond de bestemming van het fort gaande. Patrick en Chantal gingen meedenken en uiteindelijk deed zich voor hen de gelegenheid voor om het fort ook als café- en vergaderruimte te gaan exploiteren. Dat was voor hen een carrièreswitch waaraan ze beiden veel plezier beleefden. Patrick ging een barista opleiding volgen en weet nu alles van koffie in al zijn variaties. Chantal had nu een goede reden om zich volledig uit te leven in haar hobby van taarten bakken. Het resultaat van dit alles kan iedereen komen proeven. Niemand zal teleurgesteld zijn.

 

Verbinding met de omgeving

Patricks en Chantals ambitie gaat echter verder dan het exploiteren van de ruimten. Op alle mogelijke manieren zoeken zij verbinding met de omgeving, dichtbij en ver weg.

Hun koffie en thee zoeken ze zorgvuldig uit en betrekken ze bij voorkeur van kleine boeren en koffieplukkers, Social Coffee noemen zij dit. De Kazernekeuken neemt ook mensen in dienst met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo werkt trouwe medewerker Jacco bij hen via Kansis, de gemeentelijke organisatie voor de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening. Ook bieden ze van tijd tot tijd arbeidsgewenningsplaatsen aan vrouwen uit de vrouwengevangenis. Sommigen van hen komen zelfs na hun detentie nog regelmatig terug om hun steentje bij te dragen aan het team.  Bovendien is er een aantal jonge dorpsgenoten dat op zondagen het team versterkt.

 

De Buurt What’s Hap

Bijzonder is de zogenaamde Buurt What’s Hap, een maandelijkse happening voor de inwoners van Nieuwersluis. Wat houdt dat in? Een willekeurige inwoner meldt zich eens per maand aan om voor 30 tot 40 mensen uit het dorp te koken in de Kazernekeuken. Natuurlijk krijgen ze daarbij assistentie van Chantal en Patrick. Het geeft blijk van de bijzondere verbintenis van de Kazernekeuken met het dorp.

De ruimten van het fort doen ook dienst als Dorpshuis voor Nieuwersluis. Daarbij wordt geen enkele inwoner buitengesloten, ook niet de tijdelijke bewoonsters van de Penitentiaire Inrichting. In september vorig jaar nog werd de What’s Hap happening georganiseerd voor 30 langgestraften van het instituut.

 

Een gezond bedrijf

Wie nu de indruk heeft dat de Kazernekeuken

op het fort alleen een soort van idealistische zweefmolen is, heeft het mis. Het is een koffiespot voor iedereen, met een bijzonder relaxte sfeer. Buiten kun je niet alleen in het gras aan tafels en stoelen zitten maar ook in een hangmat liggen. Bij veel kinderen zijn hangmat en fort onverbrekelijk met elkaar verbonden. Maar het is ook een normale onderneming waar geld wordt verdiend met de producten die ze verkopen en de diensten die ze verlenen. Patrick en Chantal blijken goede ondernemers, die weten in te spelen op de vraag vanuit de maatschappij. Ze hebben verstandig geïnvesteerd in de aankleding van een paar ruimten die zich goed lenen voor groepsbijeenkomsten. Je kunt er gezellige familie- of vriendenbijeenkomsten organiseren met de koffie en thee van Patrick en de taart van Chantal. Ze serveren trouwens ook andere dranken en hapjes en niet te vergeten fruitijsjes zonder kleurstoffen.

Ook gaan ze creatief in op de behoefte van organisaties en bedrijven om af en toe eens ‘buiten’ te vergaderen. Het fort en de daar gecreëerde vergaderruimten lenen zich uitstekend voor zogenaamde heidagen. Die vormen dan ook een belangrijk onderdeel van het businessmodel.

 

BB, een hardnekkig misverstand

Fort Nieuwersluis is halverwege de 19e eeuw gebouwd als onderdeel van de Waterlinie en op die plek ter bescherming van het kanaal en de spoorweg tussen Utrecht en Amsterdam. Het Nederlandse leger bracht er een eenheid onder. Je kunt er wel van op aan dat de garnizoenskok in de kazernekeuken raasdonders met spek en ander eenvoudig voedsel bereidde.

Na de tweede wereldoorlog was het fort militair niet meer van waarde, zij het dat het in de koude oorlog nog lange tijd dienst heeft gedaan als post van de BB, de ‘Bescherming Bevolking’. Bezoekers kunnen in een soort van museumopstelling meemaken hoe de kommandant van de BB destijds communiceerde met secretaresse ‘juffrouw Smit’ bij een dreigende atoomaanval op Amsterdam.

De term BB leidt nu regelmatig tot misverstand. Soms komen argeloze toerfietsers vragen om onderdak omdat ze door de afkorting op een Bed & Breakfast hadden gerekend. Die fietsers zullen voor de nacht een ander adres in de buurt moeten zoeken.

 

Nu vakantie, 18 augustus weer open

Wie zich nu voorneemt om zich een dezer dagen maar eens met koffie, thee en taart op het fort te gaan verwennen, kan er nog even niet terecht. Patrick en Chantal  zijn met vakantie. Op 18  augustus gaat de Kazernekeuken weer open. Dan is iedereen op woensdag t/m vrijdag en op zondag  weer welkom in deze oase van rust in onze hectische wereld.

 

Maarten Elling

Jaargang 3 | nummer 9 | mei 2024

Laatste nieuws