Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Tien jaar Filmhuis Loenen

Tien jaar Filmhuis Loenen

Dit jaar bestaat het Filmhuis Loenen al weer tien jaar. Het begon allemaal in december 2012 met een kerstfilm als proef. Daarop volgde vanaf 2013 een uitgebreide serie van films.

Initiatiefnemer was de toenmalige voorganger van de Vecht & Angstelkerk Wouter van Veelen. Samen met Phia Griffioen en Hans Stuart besloten zij om elke maand een film in de kerkzaal te draaien. Geen christelijke film, maar films die in bioscopen en filmhuizen te zien zijn en waar een goed verhaal is zit. Leidraad was wel dat er niet in gevloekt wordt en dat sex functioneel is. Met dat gegeven ging de filmhuiscommissie aan de slag. De commissie bestond uit Phia Griffioen, Hans Stuart en Herman Bijleveld.

In de beginjaren was er een zomerstop, want er waren nog geen gordijnen om de zaal te verduisteren. Maar dankzij een gehonoreerde subsidieaanvraag hangen er nu al een aantal jaren wel gordijnen. Daardoor zijn er nu ook in de zomermaanden films te zien.

 

Het filmhuis is laagdrempelig

Voor het bezoek aan een filmavond hoeft niemand te betalen. Daarmee wil het filmhuis laten zien dat het de tekst serieus neemt, die onder het logo van de Vecht & Angstelkerk staat: ‘Hart voor Loenen en Omgeving’. Het is geen kerkgemeenschap die alleen op zondag, achter gesloten deuren, zijn feestje viert. Nee, de V & A kerk wil nadrukkelijk ook naar buiten treden. Niet alleen met de filmhuisavonden, maar ook met de ‘gespreksgroep’ op donderdag, ‘de koffieochtenden’ en ‘creamiddagen’ op vrijdag en de ‘lunches op zondag’.

De gasten van de filmavonden worden ontvangen met koffie en thee. Na afloop van de film is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje. Zo langzamerhand kent het filmhuis een uitgebreid en gevarieerd publiek. Er komen niet alleen mensen uit Loenen en Vreeland, maar ook filmliefhebbers uit de naaste omgeving, zoals uit Breukelen Vinkeveen en Kockengen.

 

Films met inhoud

Als je de lijst met filmvertoningen langs loopt zie je dat er echt prachtige films tussen zitten, zoals de japanse films Ann en Departures. Maar ook franse films komen ruim aan bod zoals La Famille Bélier en de Intouchables. De commissie van het filmhuis liet zich bij de keuze van de films aanvankelijk helpen door de filmkrant van het Filmtheater van Hilversum. Zodra er een DVD van de gekozen film uitkwam bestelden ze deze. Vooraf bekijken ze alle films om te zien of ze geschikt zijn. Vervolgens is het nodig een licentie aan te vragen en o.a. de auteursrechten te betalen voor de film. In het verleden was dat een zogenaamde pluslicentie. Daardoor is het toegestaan om via kranten en posters publiciteit te maken voor de film. Maar de kosten van zo’n pluslicentie zijn onlangs behoorlijk gestegen. Bovendien is het filmhuis inmiddels bij velen bekend en is er altijd een grote opkomst. Dat maakt het mogelijk te volstaan met een standaard licentie.

Er is een bezoekerslijst waarop iedereen kan intekenen. Wie op de lijst staat krijgt iedere maand per e-mail informatie over de film die eraan komt.

Bij het zoeken naar goede films gaat het niet alleen om komische films maar ook om sociale films die een maatschappelijk verhaal brengen. Denk bijvoorbeeld aan de films van regisseur Ken Loach zoals I Daniel Blake, Jimmy’s Hall en The Angels’ Share.

 

“Ik kom voor de film en niet voor een praatje”

Deze reactie hebben we wel eens gehad. Bij het begin van de film heten we iedereen welkom en geven we een korte introductie bij de film. Ook na afloop houden we een kort  praatje, vaak om vanuit de film een link te leggen naar wat er in de wereld gebeurt. Niet met een verwijtend of belerend vingertje maar meer vanuit de betrokkenheid van de organisatoren en het belang dat zij hechten aan naastenliefde. Dus toch een klein beetje V&A kerk.

 

De reacties op de films die we vertonen zijn veelal positief. Dat brengt voor de commissie wel een bepaalde druk met zich mee om steeds weer een mooie film te vinden die geschikt is om te vertonen. Maar als op de laatste vrijdag van de maand het filmhuis even voor achten weer volstroomt met bezoekers dat weet je: daar doe je het voor. Je wilt de mensen een fijne avond bezorgen.

 

Film bijwonen?

Dan kan. Elke laatste vrijdag van de maand wordt er een film vertoond in de Vecht & Angstelkerk, Rijksstaatweg 139 – tussen de Jumbo en de benzinepomp – in Loenen. De inloop is vanaf 19.30 uur en de film start om 20.00 uur. Voor meer informatie: mail naar hansstuart@planet.nl.

Jaargang 3 | nummer 11 | juli 2024

Laatste nieuws