Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Korenmolen De Hoop in zijn wiek geschoten

De molen aan het eind van de Dorpsstraat kan al lang zijn draai niet meer vinden en nu zijn ook de wieken nog eens ontmanteld. Hoogste tijd om de molenaar eens te vragen hoe het precies zit.

Het kan bijna niemand ontgaan zijn, korenmolen De Hoop is het grootste deel van zijn wieken kwijt, een toch niet onbelangrijk onderdeel van een molen. Wat ziet ie er kaal uit, met alleen die enorme metalen tandenstokers, die doelloos in de lucht steken! Het houten hekwerk had zijn langste tijd gehad en een tijdje geleden is door timmerlui van Utrechts Landschap het hout van de wieken afgesloopt. Vrijwilligers zorgden ervoor dat het hout veilig op de stelling en in kleine stukken in big bags terechtkwam. Maar er is meer aan de hand…

Afgekeurd en stopgezet

Molenaar Dick Vierbergen heet me hartelijk welkom in ‘zijn’ prachtige molen. Eeuwen geleden stond hier al een molen en dit exemplaar staat toch ook alweer sinds 1901 in al zijn pracht te draaien. Nou ja, al twee jaar niet dus! Eigenaar Utrechts Landschap onderzocht twee jaar geleden alle 23 in beheer zijnde molens en 15 werden er afgekeurd en stopgezet. De hel op aarde voor een molenaar. Oorzaken: lasnaden te dun, scheurvorming en metaalmoeheid. Dit laatste geldt niet voor De Hoop, maar hier was de lange spruit, die dwars door de kapzolder loopt, aan vervanging toe. Die was gescheurd. Voor twee lange schoren, die de lange spruit weer stutten, gold hetzelfde

Prijskaartje

Er hangt wel een prijskaartje aan. De vervanging van het wiekenkruis, zo heet dat, kost een ton, waarvan de provincie de helft voor haar rekening neemt. De rest is na een geslaagde crowdfunding en fondsenwerving ook zo’n beetje binnen, dus kon het werk van start gaan. In oktober of november krijgt de molen zijn nieuwe wieken, vaklui krijgen dit met het nodige spectaculaire trapezewerk voor elkaar. Dan kan eindelijk de molen weer in volle glorie draaien, zoals het een goede molen betaamt.

De molen zal dan zijn draai wel weer vinden, maar het plaatje is net nog niet perfect, geeft Dick aan. Om de molen de wind in de zeilen te laten krijgen, zou dat het liefst met nieuwe zeilen zijn en daar hangt natuurlijk ook weer een prijskaartje aan, zo’n € 4000.

Rondleiding

Tijdens de uitgebreide rondleiding vertelt Dick vol passie over de molen en het vak van molenaar. Ik krijg een goed beeld van dit fascinerende stukje oer-Hollands vakmanschap. Zo leerde ik de letterlijke betekenis van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ kennen en zag ik hoe je het kaf van het koren scheidt. Een slordige twee ton per jaar maalt de molenaar. Gelukkig heeft hij ook een elektrische maalinrichting staan, zodat hij ook bij stilstand door kan blijven malen. Al blijft dat voor een echte molenaar natuurlijk behelpen. Tarwe, spelt, mais, rogge en boekweit verdwijnen tussen de molenstenen om er als meel weer uit tevoorschijn te komen. In volkorenmeel zit alles en een zeefmachine (alias buil) tovert hier desgewenst bloem, griesmeel en zemelen uit.

Het uitzicht boven op de stelling is schitterend, gelukkig loop ik niet de kans een klap van de molen te krijgen, omdat alles netjes is vastgesnoerd. Ik krijg een paar zakjes pannenkoekenmeel mee uit het winkeltje. Informatie is er volop te krijgen, want in de molen, dat is uniek, is een infocentrum van Utrechts Landschap gevestigd.

Kom vooral langs!

Iedere zaterdag is de molen te bezichtigen, met Open Monumentendag ook op zondag, en zijn er rondleidingen door vrijwillige gidsen. Met een kop koffie op het terras aan de Vecht kun je alle indrukken verwerken.

Donatie

Nog altijd is er dus geld nodig om de wieken te laten draaien. Uw donatie voor onze prachtige korenmolen De Hoop blijft zeer welkom. Deze kunt u overmaken op rekeningnummer NL07RABO0336962991 onder vermelding van ‘Wiekenkruis’.

Fred Nieuwesteeg

Jaargang 3 | nummer 8 | april 2024

Laatste nieuws