Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Herinnering aan een bijzondere dorpsgenoot

Begin januari zag ik in VARnws een rouwadvertentie die mijn aandacht trok. Eigenlijk was het niet zozeer de advertentie, maar de foto van een jongen met bril en een Ajax-cap, waarop mijn blik bleef hangen. Het ging om Ben de Kuijer, die op 24 december jl. is overleden in zijn woongroep De Amerpoort in Baarn.

Ben is op 9 februari 1963 geboren in het gezin De Kuijer. Hij had het syndroom van Down. Veel bewoners van Loenen kennen Ben nog wel. Vroeger stond hij, gekleed als agent, het verkeer te regelen op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Brugstraat of de Grutterstraat. Vooral als de brug openstond was het vaak een chaos, in die periode waren er nog twee winkels aan de overzijde in Oud-Over. Ben regelde dan het verkeer met zijn bordje en fluit en schroomde niet om menige passant op de bon te slingeren. En als Fanfarekorps Oud Over met Koninginnedag door het dorp ging, liep Ben voorop, gekleed in zijn uniform.

Onder een vroegere foto uit de VAR van 29 juni 1988 staat: “Pas op voor foutparkeerders in de Brugstraat en de Dorpsstraat. Keer op keer staat het verkeer hier knel in de zomermaanden. De brugwachter heeft zijn handen vol met het bedienen van de brug. De politie heeft ook niet genoeg straatagenten meer. Gelukkig is er voor deze zomermaanden weer een vrijwillige assistent gekomen om de doorstroming van het verkeer te waarborgen. Bennie de Kuijer zet eenieder die foutparkeert onverbiddelijk op de bon. U bent bij voorbaat gewaarschuwd (een gewaarschuwd mens telt voor twee). Bennie is opmerkzaam en geen auto ontsnapt aan zijn aandacht. Toch vindt hij tussen de bedrijven door altijd wel tijd om even binnen te gaan bij Petra in Sigarenmagazijn De Beurs.”

Ben is in 1997 verhuisd vanuit Loenen naar een woongroep van Zideris in Mijdrecht. Vanaf 2017 woonde hij in De Amerpoort in Baarn, vlakbij zijn twee zussen die ook in Baarn wonen.

De familie schrijft dat Ben in herinnering blijft als “ons lieve kleine bijzondere broertje”.

Overigens is het wel opvallend dat de problemen uit het krantenbericht van 1988 ook anno 2024 nog actueel zijn. Nog steeds zijn er behoorlijke parkeerproblemen, met name in de Brugstraat.

Jaargang 3 | nummer 10 | juni 2024

Laatste nieuws