Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Spannende lammertijd

Voor enkele boeren is het lammerseizoen al begonnen. Ieder jaar een spannende tijd want lammetjes op de wereld zetten, is vaak erg zwaar voor een ooi. Zeker als er complicaties optreden. Maar het is natuurlijk ook een mooie tijd, al die nieuwe liefdes erbij. Wij genieten er ieder jaar weer van en kijken altijd uit naar deze periode. Dit jaar is een stuk spannender dan de afgelopen jaren door de uitbraak van het blauwtongvirus. Er zijn heel veel schapen ziek geworden en veel daarvan zijn overleden. Veel verdriet bij de schapenboeren. Maar ondanks dat de knutten, de muggen die ziekte overdragen, nu niet meer aanwezig zijn vanwege de koude temperatuur, is het nog een groot vraagteken wat de gevolgen zullen zijn voor de lammeren als de ooi besmet is geraakt. Tot onze grote vreugde hebben wij nu -twee maanden later dan normaal- al vijf gezond ogende lammetjes gekregen. Dat is natuurlijk een hele opluchting.

Op dit moment is er een vaccin in Zuid-Afrika, het Blu-Vax-vaccin, dat ze daar al veel gebruiken, maar in Nederland nog in onderzoek is. Het vaccin verkeert hier nog in de uitgebreide testfase voordat het vrij wordt gegeven. Hopelijk is er voor het warme weer, waarbij de knutten weer komen, een goedgekeurd vaccin in Nederland zodat we veel schapen kunnen redden. Het viel mij op dat vooral ouderen en jaarlingen de dupe waren van het virus. Dus het is vooral heel belangrijk voor de lammeren die er nu bij komen.

Maar nu is het vooral tijd om te genieten en de eventuele toekomstige problemen even uit het hoofd te zetten. Ik wens iedere schapenboer(in) een fijne lammertijd toe met veel nieuwe liefdes erbij.

Tekst en foto: Ilse van Rooijen

Jaargang 3 | nummer 8 | april 2024

Laatste nieuws