Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Jeffrey’s duik in onderzoek naar kanker

Interview met een onderzoeker van het GENAYA-project

Op 8 september vindt de Swim to Fight Cancer Stichtse Vecht plaats in Breukelen, een evenement waar we samen geld inzamelen voor onderzoek naar de vreselijke ziekte kanker. In aanloop naar dit evenement heb ik gesproken met onderzoeker Jeffrey van Putten om meer inzicht te krijgen in zijn werk en de impact van dergelijke initiatieven. 

Jeffrey van Putten, een gepassioneerd arts-onderzoeker bij de Hartwig Medical Foundation in Amsterdam, deelde zijn werk met ons. In zijn onderzoek houdt Jeffrey zich bezig met het in kaart brengen van DNA-veranderingen in kankercellen door middel van een complete DNA-test. Deze innovatieve benadering maakt het mogelijk om behandelingen op maat te vinden, afgestemd op het unieke DNA van de tumor van elke patiënt.

Jongvolwassenen, AYA’s
Hartwig Medical Foundation is een non-profit DNA-lab dat nauw samenwerkt met artsen en onderzoekers, waarbij ze dagelijks hun kennis en ervaringen uitwisselen om continue vooruitgang te boeken. Jeffrey’s onderzoek richt zich specifiek op Adolescents and Young Adults (AYA’s), jongvolwassenen van 18 t/m 39 jaar. Hoewel kanker in deze leeftijdsgroep steeds vaker voorkomt, blijft de verbetering in behandeluitkomsten in deze groep relatief achter in vergelijking met ouderen en kinderen.

GENAYA-project
In het onderzoek waar Jeffrey aan werkt, het GENAYA-project, is het mogelijk een complete DNA-test van de tumor te maken bij 1.000 AYA’s met kanker. Op basis van hun DNA-profiel zijn mogelijk behandelingen op maat te vinden voor deze patiënten. Hierbij maakt men volop gebruik van de kennis en ervaring die artsen hebben opgedaan bij vorige patiënten. De DNA-gegevens van de 1.000 deelnemende patiënten komen in een landelijke DNA-database terecht. Hierdoor is ook in de toekomst meer onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van kanker bij deze groep patiënten mogelijk. De verzamelde data die patiënten willen delen, is van onschatbare waarde.

Samenwerken en blijven uitleggen
Tijdens het interview benadrukte Jeffrey het belang van voortdurende samenwerking met ziekenhuizen, verpleegkundigen en andere onderzoekers. Hij vertelde dat het belangrijk is om steeds weer te blijven uitleggen waarom onderzoek naar kanker zo essentieel is. Door de kracht van herhaling blijft de boodschap hangen, neem de bewustwording van mensen van het belang van onderzoek toe, en komt er aandacht voor onderbelichte groepen patiënten zoals AYA’s.

Ook de Swim is belangrijk
Evenementen zoals de Swim, waarbij mensen zich inzetten voor onderzoek naar kanker en geld inzamelen, spelen dan ook een cruciale rol. Ze creëren niet alleen bewustwording, maar maken ook onderzoek zoals dat van Jeffrey mogelijk, waardoor verbetering van de zorg voor patiënten met kanker mogelijk is.

Wil je ook helpen in de strijd tegen kanker? Schrijf je dan in via Swimtofightcancer.nl/stichtsevecht en zwem ook mee op 8 september!

Valerie van Eijk

 

Jaargang 3 | nummer 11 | juli 2024

Laatste nieuws