Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Blik achter de schermen bij Brouwerij De Vecht

Bierbrouwerij “De Vecht’’ is sinds 2016 gevestigd in Loenen aan de Vecht aan De Werf 2. De brouwerij is een initiatief van Ben en Dirk van Doesburgh -vader en zoon- om op deze manier creatief bezig te zijn met het brouwen van een eigen biermerk. “Het uitdagende en leuke van een eigen biermerk is dat je met een eigen recept van plant tot gebottelde fles zelf alles in eigen hand hebt en dus het hele proces meemaakt.” aldus Ben en Dirk van Doesburgh.

Vader en zoon kwamen op het idee van een lokale brouwerij nadat Ben met pensioen ging. Als directeur van een bedrijf was Ben voornamelijk bezig met algemeen management en hij ontgroeide het creatieve gedeelte op de werkvloer. Hij wilde weer graag bezig zijn met het ontwerp van product, verpakking en positionering en had zich voorgenomen na zijn pensioen nog een keer zelfstandig een nieuw concept op de markt te brengen. Dirk heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en hij heeft in vele landen gewoond en gewerkt. Eenmaal terug in Nederland ontstond het idee om samen met zijn vader een kleinschalig berdrijf op te zetten om bier te brouwen. Jaap Brasser was bereid om te helpen met de distributie van de bieren.

Ben en Dirk hebben eerst ervaring opgedaan in bier brouwen en ze hebben zich ook zich verdiept in de geschiedenis van de eerste bieren in de streek tussen Amsterdam en Utrecht. Zo kwamen ze bij bier maken met de receptuur van historische biersoorten uit de Vechtstreek.

Rond 1700 werden de grachten in Utrecht en Amsterdam te vervuild en te zout om te brouwen. De brouwerijen verhuisden toen deels naar de dorpjes langs de Vecht omdat daar relatief schoon water beschikbaar was. Zo ook in Loenen aan de Vecht. Uit geschiedkundig onderzoek blijkt dat al lang geleden bier werd gebrouwen in Loenen, namelijk vanaf de 17e eeuw in ieder geval twee bierbrouwerijen, namelijk “het Hoefijzer” en “De Gekroonde A”.

Dit bier heette toentertijd Loender bier en was hoog aangeschreven door zijn smaak en doordat het gezond werd geacht (want minder vervuild dan het drinkwater in die tijd). Men gebruikte het kruid scharlei, dat veel in deze streek groeide, in het brouwrecept samen met koriander, mout en hop. Nu is scharlei een vergeten kruid en is er moeilijk aan te komen. Er moest er vanuit “Agnes Kruidentuin” in Maartensdijk een plantje hierheen komen om verder te kweken.

In de dorpstuin “Teelvereniging Eigen Teelt” in Loenen aan de Vecht wordt nu scharrelei voor de brouwerij gekweekt. Het gaat hier om de biersoort India Pale Ale (IPA) dat vroeger al in Engeland werd gebrouwen voor vervoer naar India. Met extra veel hop en iets meer alcohol bleef dit bier goed tijdens de lange reis.

Het bier van Ben en Dirk van Doesburgh wordt nu voornamelijk gebrouwen bij brouwerij “De 7 deugden” in Sloten (Amsterdam). Inmiddels zijn er vier bieren op de markt met de recepten en kruiden van weleer: Loender IPA, Maerssener Gagelblond, Vreelandts Witje en Abcoudje Session IPA.

Maerssener Gagelblond (6,5 % alc.) bestaat uit een recept met gagel, dit is een struik die voor het ontpolderen veel groeide in de vochtige veengebieden (achter de Gageldijk in Utrecht). In samenwerking met Staatsbosbeheer wordt de gagel nu geplukt in de laatste beschermde gagelpolder in Westbroek.

Het Vreelandts witje (4,5 % alc.) bestaat hoofdzakelijk uit tarwe met als enige toevoeging citrus hop. Daarvan wordt het bier extra fris en licht.

Tenslotte Abcoudje Session IPA (4% alc.). Dit is een bier Session IPA bier; een IPA met iets meer hop en minder alcohol. Ondanks het lage alcohol gehalte smaakt het als een stevig biertje door de extra hop.

Het brouwen gaat in batches van ongeveer 2.000 liter bier per soort. Deze bieren gaan voor het grootste gedeelte naar winkels, slijterijen en horeca tussen Amsterdam en Utrecht. Vader en zoon Van Doesburgh houden ook bierpresentaties in lokale horecagelegenheden, zeker als er een nieuwe biersmaak uitkomt. Er is ook de mogelijkheid om een bierproefavond te organiseren waarbij ook uitleg wordt gegeven over de geschiedenis van de lokale bieren. Bij interesse in een bierproeverij kunt u contact opnemen via facebook Brouwerijdevecht of via de website www.brouwerijdevecht.com.

Ik wens Ben en Dirk veel succes en inspiratie toe in het ontwikkelen van meerdere biersoorten. Bedankt voor het leuke gesprek!

Ilse van Rooijen

 

Jaargang 3 | nummer 8 | april 2024

Laatste nieuws