Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Jong & Oud maken kennis met elkaar

Lotte (7) en zusje Anne Jolie (9) ontmoeten Joseph Toonen (75).

Hoe lang woont u al in Loenen aan de Vecht?
Ik woon al 51 jaar, vanaf 1972, op de Molendijk in een klein huisje. In 1965 kwam ik al in Loenen aan de Vecht voor mijn vriendinnetje. Zij werd later -en is nu nog steeds- mijn vrouw. Onlangs waren we 50 jaar getrouwd!

Waar bent u geboren?
In Maarssen, daar heb ik ook mijn jeugd doorgebracht en gewerkt.

Welke banen hebt u gehad?
Mijn plan was dat ik voor een periode van zes maanden als invaller zou werken op een school, de Rientjes MAVO, maar dat werd maar uiteindelijk 38 jaar. Daarnaast ben ik wethouder geweest op de posten welzijn – onderwijs – sociale zaken en financiën. En momenteel doe ik vrijwilligerswerk bij Studio Idee.

Wat is uw leukste verjaardag?
Dat is een lastige vraag. Allemaal even leuk, maar eerlijk gezegd vind ik de verjaardagen van mijn vrouw het leukst. Ze is op 31 december jarig, dus we krijgen verdeeld over de dag leuk bezoek en het is altijd weer bijzonder.

Wat vond u vroeger nou echt leuk om te doen?
Voetballen, accordeon spelen en lezen. Dat vind ik allemaal nog steeds erg leuk. Ik speel ook in een bandje. Daarvoor zoeken we nog een solo-gitarist en een toetsenist :).
Op welke school zat u vroeger?
Ik was leerling op de Rientjes ULO en volgde daarna op de kweekschool in Zeist de lerarenopleiding. De bedoeling was om les te geven op de basisschool maar dat is er duidelijk nooit van gekomen. Later heb ik Nederlands en Duits gestudeerd.

Naar welke muziek luistert u graag?
Naar alle soorten muziek. ’s Morgens als ik op sta, tegenwoordig alleen want mijn vrouw woont sinds drie maanden in ‘t Kampje vanwege de ziekte van Alzheimer, luister ik graag naar Chopin. Popmuziek kan ik ook waarderen. Laatst ben ik naar een concert van de Rolling Stones geweest en binnenkort ga ik naar Bruce Springsteen!

Zat u vroeger op een sport?
Jazeker op voetballen in Maarssen en in Loenen aan de Vecht. Later als trainer.
Dat vind ik het enige nadeel aan oud zijn dat ik geen voetbalwedstrijdje meer kan spelen. Daarentegen doe ik wel een achtste triatlon (500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer (hard)lopen).

Wat vind u het verschil tussen deze tijd en de tijd van vroeger?
Afgelopen week heb ik, voor een project, sinds 18 jaar weer les gegeven aan een klas, ditmaal aan kinderen van groep 8 in Maarssen. Tot 2005 gebruikte ik altijd een krijtje en een schoolbord. Nu heb ik een digibord gebruikt en de kinderen een laptop of iPad, dat is het grootse verschil. De kinderen waren nog precies hetzelfde.
In het dorp vind ik het nu leuker dan vroeger, pakweg 30 jaar geleden. Dat komt mede door LoenensNieuws, het Cursusproject, de Historische Kring Loenen, ’t Web en Studio Idee. Er worden dus veel meer activiteiten georganiseerd. En wat wonen we hier toch mooi!

Foto en uitwerking van de tekst: Monique Molenaar

Jaargang 3 | nummer 9 | mei 2024

Laatste nieuws