Blik-achter-de-schermen-supermarkt_-FOTO-
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Blik achter de schermen: Jumbo Koster

Deze keer nemen we een kijkje bij de eigenaar en bedrijfsleider van de supermarkt in ons dorp: bij Roald Koster dus van de Jumbo.

Ondernemersfamilie

Roald is geboren en getogen in Aalsmeer. Hij komt uit een familie die onderneemt in de retail. Zijn opa begon in 1943 met een eigen kruidenierswinkel in Aalsmeer en daar begon de liefde voor het ondernemen van de familie. Roald is de derde generatie die het stokje heeft overgenomen en hierna staat zijn zoon alweer klaar om het stokje over te nemen. De naam Koster staat als familienaam dus voor een zelfstandig ontwikkelde onderneming in de detailhandel.

Toentertijd in 1943 bestonden er nog veel kleine winkels waar families hun waren op ambachtelijke wijze maakten en verkochten. Zo waren er dus nog veel gezellige winkeltjes met hun eigen specialiteiten. Dat zorgde voor gezelligheid in een dorp. Je had onder meer de kruidenier, bakker, melkboer en slager. Het was altijd een ontmoetingspunt bij de winkels waar de mensen buiten het halen van hun boodschappen ook even gezellig een praatje konden maken en op de hoogte werden gebracht van de roddels die er door het dorp heen gingen. Een heel sociaal gebeuren dus maar zeer tijdrovend en de keuze was toen minimaal in vergelijking met nu. Maar veel ouderen kijken toch terug naar een mooie en warme tijd. Ook al wordt het vaak geromantiseerd: men had toen weinig geld en moest soms een half uur wachten tot je aan de beurt was.

Dat alles vele jaren later zo zou veranderen dat zagen ze toen niet aankomen. De economie ging vooruit, mensen verdiende wat meer geld en er kwamen luxere producten op de markt. Er kwam meer keuze en het maken van de producten ging ook steeds sneller door fabrieksproductie.

Producten werden ook beter verpakt en zo namen ze minder ruimte in beslag en bleven ze langer goed. Langzaam aan verdwenen zo kleine familiebedrijven en had men behoefte aan meer snelheid en meer keuze en het liefste alles in één winkel. Zo werd er de eerste supermarkt gelanceerd. Hier in Loenen kwam de Centra. Bij de Centra kon men producten zelf pakken en afrekenen bij de kassa. Na de Centra kwam de C1000 in Loenen in 1989. Daar nam Roald Koster in 2000 deze winkel over. Nadat zijn vader in Aalsmeer stopte met de supermarkt waren er twee familieleden die de zaak graag wilden voortzetten. Daarom besloot Roald om dus ergens anders een supermarkt voort te zetten en zo kwam er voor de familie een winkel bij.

Familie Koster voelt zich heerlijk op zijn plek in Loenen in het dorp en het dorpsgevoel vindt de familie erg prettig. De winkel is ook erg belangrijk voor iedereen die graag zijn of haar boodschappen dicht bij huis haalt. Ouderen en hulpbehoevende kunnen zo zelfstandig boodschappen blijven doen. Voor veel mensen is het ook (nog steeds) een sociaal moment want meestal kom je wel even iemand tegen om een praatje mee te maken. Dit vindt Roald ook erg belangrijk dat de mensen oog voor elkaar blijven houden. Hij hoopt in de toekomst ook een bijdrage te kunnen blijven doen aan de diverse sociale dorpsinitiatieven, zoals bijvoorbeeld de Oranjevereniging. Hij draagt als sponsor graag wat aan deze ontwikkelingen bij zodat het zich verder kan ontwikkelen en kan blijven bestaan.

In de supermarkt investeert hij ook veel aandacht aan zijn personeel. Veel jongelui die komen werken hebben bij de Jumbo hun eerste betaalde baantje. Maar bij het deel uit maken van de maatschappij komt heel wat kijken. Je leert met mensen omgaan en samen te werken. Je leert de waarde van geld kennen, ontwikkeld meer zelfstandigheid en vooral belangrijk is dat je hierdoor lekker in je vel komt te zitten. Hoe de mensen binnenkomen en weer weggaan is vaak een enorm verschil. Dit staat bij Roald hoog in het vaandel om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de persoonlijke groei van de jonge werknemers. Je leert dus erg veel op de werkvloer. In de supermarkt mag je vanaf 15 jaar al werken onder bepaalde voorwaarde. Er is altijd wel een doorloop en er is meestal wel een plekje te vinden als je graag bij de Jumbo wilt werken.

Op de vraag hoe kijk je naar de toekomst met betrekking op verduurzaming en het milieu, antwoord Roald: ”Wij proberen de producten zo lokaal mogelijk in te kopen zodat de lokale ondernemers er ook baat bij hebben”, er wordt achter de schermen veel nagedacht over het milieu en verduurzaming “verder willen we veel helpen met de ontwikkeling van het dorp zodat de sfeer dorps blijft en de mensen elkaar niet uit het oog verliezen” en ook: ”door te investeren in en het sponsoren van goede initiatieven van onze dorpsgenoten om het dorp toegankelijker en gezelliger te maken kunnen we samen een gezellig dorp hebben en houden.”
Bedankt, Roald Koster, voor het interview en ik wens je veel plezier en succes met het uitvoeren van je positieve gedachtegoed.

Ilse van Rooijen

Jaargang 3 | nummer 11 | juli 2024

Laatste nieuws