Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Jong ontmoet Oud

Amira (10) en Jazzlynn (9) ontmoeten Ria Stam. Haar partner Jan Tuitel is er ook bij.

 Hoelang woont u hier en met wie?
Gisteren is het precies een half jaar, samen met Jan.

Kunt u iets vertellen over uw jeugd? 
Ik ben in 1939 geboren in de Indische Buurt in Amsterdam, met zicht op wat vroeger de Zuiderzee was, nu het IJsselmeer genoemd. We woonden in een kleine woning met alleen twee en een halve kamer en een keuken. Een douche hadden we niet. Mijn ouders vingen (pleeg)kinderen en moeders met baby’s op die hulp nodig hadden. We speelden altijd op straat, want er waren nog geen auto’s. En we liepen naar school. Ik heb een hele leuke jeugd gehad.

Hoe was de tijd daarna?
Vanaf mijn 14e hoefde ik niet meer naar school en ging ik werken. Op mijn 21e leerde ik een leuke vriend kennen en verhuisden we samen naar Duitsland. Daar heb ik twintig jaar gewoond; mijn zoon en dochter zijn daar geboren. Eén van de kinderen woont nog steeds in Duitsland en de andere in Zweden. Verder heb ik nog een kleinzoon. Tot mijn 75e heb ik, samen met Jan, veel gereisd in het buitenland en mensen geholpen in arme (oorlogs)gebieden.

Wat doet u graag?
Samen wandelen, zo’n anderhalf tot twee uur per dag.

Waar bent u trots op?
Op alle lieve mensen die ons een warm welkom gegeven hebben in dit fijne dorp.

Wat is uw favoriete plek in het dorp?
Nou, dit wordt onze eerste zomer hier, dus die moeten we nog ontdekken.

Wat vindt u het verschil tussen vroeger en nu? 
Mensen lijken nu meer afstandelijk… totdat je met ze in gesprek gaat.

Hebt u een advies voor de lezer?
Maak contact en maak een aardig praatje; “zo je doet zo je ontmoet” zeggen ze.

 

Uitwerking en foto: Monique Molenaar

Jaargang 3 | nummer 8 | april 2024

Laatste nieuws