Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Cultuur van hoog niveau in een prachtige ambiance

Interview met de Cultuurcommissie Grote Kerk

Het eerste en succesvolle theaterseizoen van de Grote Kerk Loenen zit er op. Hoogste tijd om nader kennis te maken met de drijvende krachten achter deze voorstellingen: Robin Löke, Lucie Mur, Evelien Bosch en Willemiek Kettenis. Zij vormen samen de Cultuurcommissie. Naast een terugblik op het afgelopen jaar kijken we samen kort vooruit naar het nieuwe seizoen.

Waarom begonnen jullie met het organiseren van deze voorstellingen?
Willemiek: “Na de renovatie van de kerk vonden we het zonde dat er niet meer mensen van het mooie gebouw zouden kunnen genieten. Kort na de renovatie draaiden we proef met drie voorstellingen en kreeg de huidige commissie langzaam vorm.“

Evelien: “Het kerkbestuur vond het wel wat spannend. Maar we hebben het vertrouwen gekregen met het programmeren van kwalitatief goede voorstellingen voor het eerste volledige seizoen.”

Hoe pakten jullie dat programmeren van het eerste seizoen aan?
Lucie: “Eerst hebben we besloten wat voor genres we graag zouden willen boeken. Daarna is iedereen gaan zoeken: via ons netwerk, boekingskantoren, maar ook voorstellingen bezoeken. Zo ontstond langzaam het programma. We wilden ook graag wat gevestigde namen om publiek te trekken naar onze voorstellingen.”

Robin: “We moesten alles van de grond af opbouwen: publiciteit, een website en een eigen huisstijl.”

Evelien: “We hebben ook met theaters in de omgeving gesproken. We wilden ook laagdrempelig zijn, het dorpse karakter behouden. We horen terug dat het fijn is dat je er lopend naar toe kunt en dat er eindelijk iets in het dorp gebeurt.”

 Hoe is de rolverdeling binnen de commissie?
Robin: “Ik verzorg, met mijn communicatieachtergrond, onder andere de publiciteit. Willemiek coördineert de vrijwilligers op de avonden van de voorstellingen, Lucie gaat over de zaalinrichting en heeft het totale overzicht.” Evelien: “Ik heb de contacten met de kerk, verzorg de website, huisstijl en kaartverkoop. Ook regel ik de contracten met de artiesten. Maar eigenlijk doen we alles samen.” Willemiek: “We zijn ook heel blij met onze ongeveer 25 – onmisbare – vrijwilligers, die voor, tijdens en na de voorstelling veel werk verzetten. ”

Hoe krijgen jullie de voorstellingen gefinancierd?
Evelien: “We zijn ontzettend blij met de support van bedrijven in Loenen en omgeving. Zij hebben ons eerste jaar gesponsord . Voor het komende seizoen hopen we weer een beroep op hen te kunnen doen. Het Cultuurfonds Stichts Vecht levert ook een belangrijke bijdrage. Kunst en cultuur kunnen eigenlijk niet zonder subsidie. Het was ook mooi dat het kerkbestuur het eerste jaar financieel garant heeft gestaan. En we moeten het natuurlijk van de kaartverkoop hebben!”

Robin: “Met steun uit het dorp hebben we bijvoorbeeld onze geweldige vleugel kunnen aanschaffen. We hebben nog wel wat meer wensen, dus donaties blijven welkom.”

Wat zijn voor jullie de hoogtepunten van dit eerste seizoen?
Evelien: “Dat het gewoon gelukt is, met hard werken iedere maand een mooie voorstelling in de kerk te programmeren. Lucie: “Dat mensen uit het dorp samenkomen. Er heerst een gemoedelijke sfeer, het is gezellig, men voelt zich thuis bij ons.” Willemiek: “Dat de mensen met een smile naar huis gaan en dat je gewoon nog ergens een kaartje kunt kopen.” Robin: “Dat steeds meer mensen ons weten te vinden. Van ruim honderd bezoekers bij Lenny Kuhr tot een uitverkochte zaal bij Carel Kraayenhof & Leoni Jansen. En de mooie erkenning van de burgemeester bij de laatste voorstelling.”

En hoe gaat het volgende seizoen eruit zien?
Lucie: “De programmering is al helemaal rond. De eerste kaarten zijn zelfs al verkocht. Sinds kort staan alle voorstellingen op onze website, www.grotekerkloenen.nl . We starten de tien voorstellingen op 19 september met Jan Vayne.” Robin: “We hebben ook het Requiem van Mozart, weer een jongenskoor in december, gospel, muziek van Jacques Brel en Alderliefste met Franse meezingers.”

De Cultuurcommissie kijkt uit naar het nieuwe seizoen, ik ken er nog een…

Fred Nieuwesteeg
Foto: Monique Molenaar

Jaargang 3 | nummer 11 | juli 2024

Laatste nieuws