Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Er schijt aan hebben

Het is me nu een paar keer opgevallen dat een aantal hondenbezitters in Loenen aan de Vecht de uitwerpselen van hun eigen hond niet opruimt. Dit tot ergernis van velen die het fijn vinden om in een mooi (en schoon) dorp te wonen, waaronder ouders van kinderen met poep aan hun schoenen, Dorps(straat)bewoners, maar ook mede-hondenbezitters. Als toekomstig hondenbaasje ging ik maar eens op onderzoek uit hoe het eigenlijk heurt met dat opruimen.

Belasting betalen
“meneer, zou u zo vriendelijk willen zijn om de poep van uw hond op te ruimen?” Ik was net getuige geweest van een schijtend hondje en een baasje dat gewoon doorliep zonder op te ruimen. En dat nadat ik een paar dagen ervoor ook al een mevrouw met een Bulldog had aangesproken en argeloos zag doorlopen alsof er niets gebeurd was. Ik raakte in “gesprek” met een meneer, die me vol overtuiging uitlegde dat hij het niet hoefde op te ruimen aangezien hij belasting betaalde. Ik verwonderde me hardop en verbeeldde me hoe dit dan in z’n werk moest gaan; zou er dan iemand komen om de drol van zijn hondje op te ruimen?

De spuigaten
Dat het voor velen de spuigaten uitloopt, kon ik ook opmaken uit de verhalen van buurtbewoners die zelf verboden-hier-te-poepen bordjes plaatsen en uit de recente uitwisseling in de buurtpreventie app, waar een oproep kwam aan hondenbezitters om alsjeblieft de shit in de Dorpsstraat op te ruimen en niet door te lopen alsof je niets gezien hebt. Geïntrigeerd door de opmerking van het baasje over het betalen van belasting (en om mezelf alvast voor te bereiden op onze toekomstige hond) kwam ik terecht op de website van onze Gemeente Stichtse Vecht.

Opruimplicht en boete
Op de site staat omschreven hoe het zit; binnen de bebouwde kom geldt overal algehele opruimplicht voor hondenpoep. Deze opruimplicht houdt in dat de eigenaar of houder van de hond verplicht is de uitwerpselen van de hond direct op te ruimen. Binnen de bebouwde kom geldt deze regel altijd, met uitzondering van een hulphond. Buiten de bebouwde kom geldt een opruimplicht voor hondenpoep op de weg (met uitzondering van de berm) dat bestemd is voor voetgangers of een sportpark of recreatieterrein in gemeentelijk beheer. Op de site is ook te lezen dat bij overtredingen bekeuringen worden uitgedeeld. De boetes zijn € 140,- als hondenpoep niet is opgeruimd. Dan ziet het beeld in mijn hoofd er ineens toch anders uit: zodra je de drol laat liggen komt er niet iemand die het voor je komt opruimen, maar zou er iemand moeten komen die je een bekeuring geeft? Over de hondenbelasting staat op de site verder trouwens weinig vermeld, alleen dat je moet betalen. Maar waarvoor je dan wél hondenbelasting betaalt, dat zou je je dan wel kunnen afvragen.

Van opruimplicht naar wens van de medemens
Als toekomstig hondenbezitter verheug ik me inderdaad niet zo op het dagelijks oppakken van hondendrollen. En toen ik “vroeger” een hond had was dat ook anders geregeld en hoefde ik dat niet te doen. Maar we leven nu, samen in dit mooie dorpje, waar kinderen op straat (en op het gras) spelen, mensen wandelen op straat, simpelweg de deur uit gaan en/of in hun eigen tuin werken. En ik snap hoe fijn het is als dat gewoon kan zonder hondenstront van iemand anders zijn/haar hond. Dat het zou super zijn als iedereen de poep achter zijn of haar hond gewoon opruimt. De speciale prullenbakken mét opruimzakjes vind je verspreid over Loenen. Echt, je doet al je mede-dorpsbewoners een groot plezier. Of anders gezegd, je voorkomt een hoop irritatie. En als je het zelf echt smerig vindt om op te ruimen of niet wilt doen, dan hoef je er geen schijt aan te hebben, maar zijn er genoeg andere oplossingen te bedenken: koop een hondenpoepschepje, laat de hond in je eigen tuin poepen of laat de hond uit buiten de bebouwde kom of in een losloopgebied. Onze dank is groot!

Meer informatie over de opruimplicht vind je op de website van Stichtse Vecht:

Maaike van Leeuwen

Jaargang 3 | nummer 9 | mei 2024

Laatste nieuws